Hvad er web 2.0?

Web 2.0 er mange ting, heriblandt den måde vi socialt interagerer med hinanden på. Her påstås det, at web 2.0 overordnet er videndeling.

Af Esben Rasmussen

Web 2.0 er mange ting, men jeg vil vove at påstå, at det eneste overordnede ord, som rigtigt gælder for alle afarter af web 2.0, er: Videndeling. Oprindeligt var web 2.0 stort set synonymt med ”det sociale web”, da det ofte hang sammen med, at brugere interagerede med hinanden ved f.eks. at dele anbefalinger, musik, links osv. Men lad mig komme med et eksempel på, hvorfor jeg mener, at videndeling er mere præcist.

Folding @ home er et projekt, som blev søsat i år 2000 midt i overgangsfasen til web 2.0. Projektets fokus er at analysere en masse data omkring, hvordan proteiner folder sig, da proteiner, som folder sig forkert, kobles sammen med en masse forskellige sygdomme heriblandt kræft.

Det, der gør dette projekt anderledes, er, at man downloader et lille program, som kører i baggrunden på ens computer. Dette program udnytter al den ubrugte processorkraft til at beregne en lille mængde tildelt data - kort sagt, så donerer brugeren en del af sin computers regnekraft til dette projekt uden at mærke det selv.

Tilsammen kan en masse af sådanne små hjemmecomputere hurtigt være langt mere effektive end en supercomputer, og så er det endda gratis for projektet.

Projektet udnytter derfor både det sociale i at donere til et godt formål, men det er samtidigt også videndeling, da forskningsresultaterne gøres offentligt tilgængelige på hjemmesiden.

Udnyttelsen af spredt regnekraft til at skabe resultater er blevet adopteret af IT-branchen og kan nu findes som ordet ”Cloud Computing”. Der er efterhånden en del Cloud Computing-services på nettet, men det koster stort set altid penge at få adgang til at bruge dem. Jeg vil derfor mene, at det sociale her er forsvundet, men videndelingen er beholdt – og Cloud Computing tilhører stadig kategorien web 2.0.

For konkrete eksempler på web 2.0 hjemmesider og koncepter, så læs blogindlægget Web 2.0 er en bestemt brug - ikke et design.

Historisk udvikling af Web 2.0

Web 2.0 er ikke en teknologi – men nærmere en sindstilstand, så det er svært at sige, at web 2.0 afløste web 1.0. Web 2.0 er en måde at opfatte og bruge internettet på, og sådanne opfattelser ændrer sig ikke pludseligt. Denne ændring er sket gradvist fra at være afsenderorienterede hjemmesider, der fungerede som visitkort, til hjemmesider med debatfora – styret af en hjemmesidens ejer, til sociale hjemmesider eller services, hvor alle er lige og alle styrer debatten (eller ingen styrer).

Denne udvikling skyldes selvfølgelig, at forskellige teknologier og programmeringsmuligheder blev tilgængelige, som gjorde det let at tilføje indhold til en hjemmeside/service for almindelige brugere – altså tilføje indhold uden at skulle ind og ændre ved html-koder. Fra at det kun var webprofessionelle, der kunne publicere på nettet, var det nu blevet muligt for alle, og man kan derfor sige, at hvor der førhen kun var en ”read”-kultur på nettet, blev denne nu ændret til en ”read/write”.

Begrebet web 2.0 er blevet ekstremt populært og er blevet anvendt om mangt og meget - ofte til stor forvirring for mange. Men jeg håber, du nu er blevet klogere på begrebet.

Udgivet:
26. februar 2010
Tags:
Større digital forretningsforståelse? Kontakt os i dag