Bevar dine brugere – optimér din webløsning til den rigtige skærmstørrelse.

Kom din konkurrenter i forkøbet og optimer din webløsning til de mobile enheder.

Af Peter Terkildsen

Har du en smartphone eller en tablet? Så kender du sikkert problemet. Drønirriterende hjemmesider med alt for meget indhold. De tager en evighed om at loade, og er på ingen måde indstillet til din mobile enhed. I stedet for at vente, surfer du videre og finder en hjemmeside, der opfylder dine behov.

De seneste tal viser, at 6 ud af 10 danskere, inden året er omme, vil have en iPhone eller Android telefon i lommen. Derfor er spørgsmålet ikke, om du skal i gang med at optimere din hjemmeside, men mere hvornår. Jo længere tid du venter, jo længere tid vil dine konkurrenter have mulighed for at snuppe dine brugere. Løsningen er selvfølgelig, at du kommer konkurrenterne i forkøbet og får en mobiloptimeret hjemmeside – men hvilken type skal du vælge?

Vælg imellem to typer:

  • One size (auto) fits all (kaldet responsive webdesign)
  • Skræddersyet indhold og layout (kaldet dedikeret layout)

Responsiv webdesign: én løsning til flere platforme

Responsive webdesign indebærer, at du kun skal lave ét design – et design, der automatisk tilpasser sig den skærmopløsning, din bruger benytter. Skifter din bruger fra en bærbar computer til en smartphone, registreres brugerens skærmstørrelse og designet optimeres automatisk til den plads, der er til rådighed på skærmen. Derudover tillader de nye CSS teknologier, at man kan opsætte særlige regler, for hvilke elementer fra hjemmesiden, man ønsker at vise på de forskellige skærmstørrelser. Hvis du eksempelvis har et stort billede på din desktop hjemmeside, kan du vælge, at dette ikke skal vises, hvis brugeren tilgår hjemmesiden fra en smartphone.

Eksempel på responsive webdesign, hvor der vises færre og/eller mindre elementer, når enheden har mindre skærm.

Fordelen ved responsive webdesign er, at du har én løsning til det hele – og dermed kun én løsning der skal opdateres, redigeres og vedligeholdes. Når det er sagt, så kan vejen til en responsive hjemmeside være lang. Principperne kan nemlig ikke trækkes ned over din eksisterende webløsning – det kan bedst betale sig, at starte forfra, bl.a. fordi der skal tages hensyn til funktionalitet såsom navigation/menuer, samt fordi alt eksisterende design, skal have oprettet egne skærmstørrelsesregler. Prøv engang at se hjemmesiden mediaqueries store samling af flotte eksempler på responsive webdesign her.

Dedikerede layouts: knap så krævende

Dedikerede layouts kan også være en rigtig god løsning. Det er et særligt layout til mobile enheder, som kan tilføjes som en ekstra hjemmeside, der kører sideløbende med den normale. Du skal derfor ikke starte forfra. Vælger du at bygge et dedikeret layout, kan du skabe et klart og simpelt layout med få billeder, mindre tekst og klokkeklare navigationsmuligheder, uden at skulle bekymre dig om, hvorvidt indholdet skalerer godt på tværes af skærmstørrelser.

Fordelen ved dedikerede layouts er derfor, at det er en hurtig måde, at møde sine brugere på mobile enheder. Men udfordringen i at opdatere flere hjemmesider på en gang kan være en besværlig proces. Et af de mest kendte eksempler på dedikeret layout er m.facebook.com. Her er navigationen noget anderledes, end når man bruger en almindeligelig computer, og det dedikerede layout til den mobile hjemmeside er faktisk designet, så hjemmesiden opfører sig som og ligner den app, man kan hente til langt de fleste mobile enheder.

Hvordan vælger jeg den rigtige løsning?

Det ville være rart, hvis man klart kunne anbefale enten responsive webdesign eller dedikerede layouts. Desværre er det ikke så simpelt. Hvad der er den rigtige løsning for din virksomhed afhænger nemlig af, hvilke typer af brugere du har, hvilke behov de har ved forskellige skærmstørrelser, samt hvilket indhold du har.

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os, så du er rustet til at kunne træffe det rigtige web-valg.

Udgivet:
7. september 2012
Tags:
Større digital forretningsforståelse? Kontakt os i dag